top of page

Я МОЖУ СТАТИ БІЖЕНЦЕМ, АЛЕ КУДИ БІГТИ ?

"Люба, пакуй валізи, ми поїдемо на кілька днів, поки все не заспокоїться. Сергій, чоловік 46 років, розповідає мені про свою втечу з Донецьку у травні 2014 під час битви, яка відбулась в аеропорту міста.

"Ми думали поїхати на один-два тижні, не розуміючи, чому розпочались воєнні дії. Але вже пройшло більше року, як ми тут », - говорить Сергій.


У серпні 2015 року, після відправки понад 60 тонн гуманітарної допомоги в Україну я поїхав на місце, щоб проконтролювати розподіл допомоги. Я зустрівся із внутрішніми переселенцями в країні. Вони пояснили, що були змушені покинути свої домівки і рідні міста всупереч серцю, щоб знайти притулок у сусідньому місті. Ці свідчення я зібрав у центрах для біженців в таких містах як Краматорськ, Дружківка, а також Костянтинівка.

Стати біженцем можливо, але куди бігти? Залишити дім, все, що мав, це справжня травма, не кажучи вже про переживання про те, як знайти своє місце, де можна якось тимчасово влаштуватись. Федір, пастор церкви в регіоні, отримав допомогу, що була надіслена La Gerbe до Вінниці, а потім транпортована в місто Краматорськ. Це він влаштував нашу зустріч із Сергієм та його жінкою Ларисою.

Останній розповідає: "Було страшно. Відчувати, як тремтить земля під ногами, коли нещодавно все ще було добре. А потім, коли ми покидали дім, не думали, що зможемо знайти притулок. Але, на щастя, ми його знайшли. Вже майже рік, як про нас піклуються. Ми дуже вдячні пастору Федору, вдячні волонтерам, що нас відвідують." ​

Одяг, меблі, посуд, техніка, медичне обладнання - матеріал, що ми відправляємо на Україну дуже різноманітний. З початку наших перших поставок у 2009 році отримувачами цієї допомоги були бідні сім'ї, діти-сироти або установи охорони здоров'я. Сьогодні ця робота триває, але в центрі уваги, звичайно, є прямі та непрямі жертви війни.

Наші вантажівки прибувають у м. Вінниця, що знаходиться в центрально-західній частині країни. Тут наші кореспонденти з асоціації «Благодійність » отримують вантаж з гуманітарною допомогою і розподіляють його відповідно до потреб серед біженців, що до них звертаються, дітей-сиріт, людей з обмеженими фізичними можливостями і церков на всій Східній території країни, які турбуються про те, щоб робити добро людям по обидві сторони лінії фронту, без розрізнення. ​


Сьогодні робота триває. Остання партія матеріалу була відправлена 29 листопада. Прийом, виявлення потреб, розподіл... Наші кореспонденти - спираючись в роботі на християнську мережу для надіслення допомоги людям, що її потребують, - роблять все можливе, щоб відповісти на величезні потреби внутрішніх біженців в Україні.

bottom of page